Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Το spotaki άναψε: Η Κοινή Γεωργική Πολιτική στο Κιλκίς

Την Τετάρτη, 18 Ιαν 2012, στις 19.00, στο Επιμελητήριο Κιλκίς, ο Τεχνικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης θα παρουσιάσει βασικά στοιχεία της προτεινόμενης Κοινής Γεωργικής Πολιτικής-ΚΓΠ 2014-2020 και θα συζητήσει τις εμπειρίες από τις συναντήσεις που έγιναν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με πρωτοβουλία των Ενώσεων Νέων Αγροτών και τοπικών φορέων.

Το αντικείμενο της ΚΓΠ 2014-2020 είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται η ευκαιρία στους ευρωπαίους πολίτες να επηρεάσουν τις αποφάσεις διότι είναι η πρώτη φορά που οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με την διαδικασία της συναπόφασης της Ευρ. Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με βάση την συμφωνία της Λισαβώνας.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ παρακολουθεί από κοντά την διαδικασία, ξεκινώντας από την επίσκεψη στις Βρυξέλλες τον Οκτ 2010, συμμετέχοντας με ενημερώσεις στην διαβούλευση, μέχρι την απόφαση της 23-6-2011 του Ευρωκοινοβουλίου. Από την ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής στις 29-6-2011, έως την επίσημη ανακοίνωση των νομοθετικών προτάσεων της Ευρ. Επιτροπής (12-10-2011) η ΠΕΝΑ έχει κάνει ένα μαραθώνιο 170 συνολικά ενημερωτικών συναντήσεων εφέτος με αντικείμενα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
Στις 17-12-2011 η ΠΕΝΑ παρουσίασε την ανάγκη σύνταξης έκθεσης για την ΥΠΑΙΘΡΟ 2020 με στόχο να διαμορφωθεί μια πρόταση για την στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και η απαραίτητη συγκλίνουσα θεσμική, τεχνική και οικονομική υποστήριξη από την πολιτεία.
Εν τω μεταξύ τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού για τον Τουρισμό Υπαίθρου, όπου κακώς ενσωματώνονται και οι αγροτουριστικές δραστηριότητες, ενώ σε κάποιο σημείο αναφέρεται ο όρος «αγροτουριστικές επιχειρήσεις». Η ΠΕΝΑ έχει εκφράσει δημόσια ότι δεν μπορεί να υπάρξει αγροτουριστική επιχείρηση. Η επιχείρηση που κάνει δραστηριότητες αγροτουρισμού είναι αγροτική επιχείρηση. Μπορεί όμως και πρέπει να νομοθετηθεί η Επιχείρηση Τουρισμού Υπαίθρου. Με όλο αυτό το μπέρδεμα μοιάζει να επιχειρείται η νομοθέτηση της υφαρπαγής του αγροτουριστικού αντικειμένου, και έτσι σιγά-σιγά οι αγρότες να αποστεωθούν από όλες τις επικερδείς συμπληρωματικές δραστηριότητες και να εξωθηθούν σε απλούς εργάτες γης.
Την Τετάρτη, 18 Ιαν 2012, στις 19.30, στο Επιμελητήριο Κιλκίς, η συνάντηση θα επικεντρωθεί στην Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020 και στις δυνατότητες διαφοροποίησης των προταθέντων νομοθετικών ρυθμίσεων, μέχρι το φθινόπωρο 2012, οπότε εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις, που θα επηρεάσουν τα αγροτικά τα επόμενα 7 χρόνια και ίσως και πολύ περισσότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου