Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Ο επερχόμενος χειμώνας, απειλή για τους πρόσφυγες από τη Συρία


Η UNICEF επιταχύνει τα προγράμματά της για να βοηθήσει τα παιδιά και τις οικογένειες που εκτοπίστηκαν από τη Συρία, έχοντας πλέον ν' αντιμετωπίσει και τον ερχομό του χειμώνα, σε μια περιοχή όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν κατακόρυφα, ακόμα και κοντά στο μηδέν Κελσίου.


Ο επερχόμενος χειμώνας, αναδείχθηκε ως ένα σημαντικό ζήτημα κατά τη διάρκεια συνάντησης στον καταυλισμό προσφύγων του Za'atari μεταξύ των τοπικών αρχών και εκπροσώπων των Εθνικών Επιτροπών της UNICEF από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίοι επισκέφθηκαν την περιοχή.

Οι επικεφαλής των προσφύγων, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι χαμηλές θερμοκρασίες για τις οικογένειες που κατέφυγαν στη Συρία φορώντας καλοκαιρινά ρούχα και ζουν κυρίως σε σκηνές, παράλληλα με τις επιπτώσεις της βροχής και των ισχυρών ανέμων. Περίπου 30.000 πρόσφυγες από τη Συρία - οι μισοί από αυτούς εκτιμάται ότι είναι παιδιά - έχουν βρει καταφύγιο στον καταυλισμό αυτό, ο οποίος βρίσκεται σε μια ερημική περιοχή της βόρειας Ιορδανίας.

Περίπου 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέχρι σήμερα εντός της Συρίας, ενώ πάνω από 300.000 έχουν καταγραφεί ή περιμένουν να εγγραφούν ως πρόσφυγες σε χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Ιράκ.

«Η UNICEF ετοιμάζεται να ενισχύσει τα προγράμματά της, προκειμένου να βοηθήσει τους πρόσφυγες στη βόρεια Ιορδανία ν' αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα, που θα είναι ιδιαίτερα σκληρός για τα μικρότερα παιδιά», υπογράμμισε η Dominique Isabelle Hyde, Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ιορδανία. «Η βοήθεια της UNICEF περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ζεστά ρούχα για τα παιδιά, ζεστό νερό για το ντους και σκηνές για το χειμώνα, για την προστασία των φιλικών προς τα παιδιά χώρων και των σχολείων», συμπλήρωσε.

Και στα 90 κέντρα νερού και υγιεινής που βρίσκονται στον καταυλισμό του Za'atari, θα τοποθετηθούν στέγες, ενώ θα εξασφαλιστεί και η παροχή ζεστού νερού για 450 ντους. Η UNICEF θ' αντικαταστήσει επίσης τις υπάρχουσες σκηνές που φιλοξενούν τους φιλικούς προς τα παιδιά χώρους, καθώς και άλλες κοντινές εγκαταστάσεις, με ενισχυμένες για το χειμώνα σκηνές διπλής επένδυσης, που θα έχουν υπερυψωμένο δάπεδο. Ο χώρος που φιλοξενεί τη σχολικές τάξεις, κοντά την περιοχή Ramtha έχει ήδη επεκταθεί με την παροχή 15 προκατασκευασμένων μονάδων. Η UNICEF προωθεί σχέδια για την αντιμετώπιση του χειμώνα και για τους πρόσφυγες που παραμένουν εντός της Συρίας, αλλά και για εκείνους που έχουν διαφύγει σε Τουρκία, Λίβανο και Ιράκ.

Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF έχει απευθύνει έκκληση για ενίσχυση των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης για νερό και υγιεινή, εκπαίδευση, υγεία και διατροφή, για τα παιδιά από τη Συρία και τις οικογένειές τους, τόσο στη Συρία όσο και στις γειτονικές χώρες.

Όσοι επιθυμούν να υποστηρίξουν τα προγράμματα της UNICEF για τα παιδιά στη Συρία μπορούν να το κάνουν μέσα από την ιστοσελίδα της UNICEF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου