Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ικανοποιημένη η Μέρκελ, όχι όμως και οι Γερμανοί βουλευτές

Ικανοποιημένη είναι η γερμανική πλευρά με τη συμφωνία του Eurogroup και αυτό γιατί κατάφερε να πετύχει τους δυο βασικούς της στόχους. Κατ αρχάς δεν παραβιάστηκε η «κόκκινη» γραμμή του Βερολίνου όσον αφορά ένα νέο κούρεμα, και κατά δεύτερον γιατί το ΔΝΤ παραμένει στο… τρένο, όπως επιθυμούσε διακαώς η Γερμανία. 


Εν ολίγοις, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, επετεύχθη μια λύση με το μικρότερο δυνατό κόστος, όπως ήθελε το Βερολίνο.

Έτσι και ενόψει των γερμανικών εκλογών, όπως σημειώνουν αναλυτές, η Μέρκελ δεν θα πρέπει να μεταφέρει στους ψηφοφόρους δυσάρεστα μηνύματα για απώλειες δισεκατομμυρίων ή και να αποκαλύψει το πραγματικό κόστος της ελληνικής διάσωσης. Το ερώτημα βέβαια είναι για πόσο ακόμη;

Για όλους τους εμπλεκόμενους είναι πλέον σαφές ότι στις Βρυξέλλες δόθηκε μια προσωρινή λύση και πως η οριστική επίλυση του ζητήματος μετατέθηκε για μετά τις γερμανικές εκλογές. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι αναλυτές, το Eurogroup ουσιαστικά «φωτογράφισε» ένα μελλοντικό κούρεμα στις αποφάσεις του την ώρα που ο Β. Σόιμπλε απλώς το περιέγραφε: υπάρχουν νομικά κωλύματα όσο διαρκεί το πρόγραμμα στήριξης, όταν όμως η Ελλάδα πετύχει ένα σαφές πρωτογενές πλεόνασμα και δεν χρειάζεται άλλη δανειακή βοήθεια, το νομικό πλαίσιο θα είναι διαφορετικό, όπως είπε σήμερα στο Βερολίνο ο γερμανός υπουργός. Έτσι για άλλη μια φορά ένα «ηχηρό όχι» της κυβέρνησης Μέρκελ μετατράπηκε εν μια νυκτί σε ένα «ψιθυριστό ναι, αλλά».


Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου