Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Χριστόφιας: Δεν αποδεχόμαστε τους όρους της Τρόικας

Όρους οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί θέτει η Τρόικα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη, ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα της Κύπρου δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίας του Eurogroup της Δευτέρας.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην εκδήλωση εγκαινίων έκθεσης φωτογραφίας «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα Κατεχόμενα», που τέλεσε χθες το βράδυ στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ρωτήθηκε αν η Κύπρος θα μπορέσει τελικά να αποφύγει την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης.

«Είναι η Τρόικα τώρα κάτω και συζητά και θέτει όρους, οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί. Εν πάση περιπτώσει είναι ξεκάθαρο ότι ήρθαν αυτή τη στιγμή για να θέσουν μπροστά μας κάποιους πολιτικούς όρους και συζητούμε, να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα. Δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας η Κύπρος».

Σημείωσε επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να πάει η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα μαζί με δική μας ένταξη (στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης). Η Ελλάδα θα προχωρήσει, εφόσον έχουν περάσει από τη Βουλή το πακέτο και τα διάφορα άλλα μέτρα».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση του ότι οι λαοί της Ελλάδας και της Κύπρου θα καταφέρουν να βρουν ξανά το δρόμο τους προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε εκτός κειμένου αναφορά του σημείωσε ότι «από το 1974, είναι η δεύτερη φορά που προσπαθούμε να αναστυλώσουμε την οικονομία της Κύπρου», τονίζοντας ότι «τότε ο κυπριακός λαός ενωμένος, και με ένα πολύ ώριμο εργατικό κίνημα έκανε τις θυσίες του και μέσα σε τρία τέσσερα χρόνια αναστήλωσε την οικονομία στο επίπεδο του 1973». Όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «τώρα δεν δείχνουμε την ίδια διάθεση για ενότητα και κοινή δράση και ανάληψη από κοινού ευθυνών για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης».

Την έκθεση διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς και η Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και το Δίκτυο Πάφου - Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας, με την ευκαιρία των 52 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και της Προεδρίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην εκδήλωση, που ολοκληρώθηκε με χορούς από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον Πόντο, παρευρέθηκαν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Γενικός Πρόξενος Κώστας Ψευδιώτης, ο πρόεδρος της ΟΚΟΕ Κώστας Σταματάρης, ο πρόεδρος της ΕΚΕ Βορείου Ελλάδας Παντελής Παντελίδης, εκπρόσωποι κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κύπρου και Ελλάδας, των στρατιωτικών και εκκλησιαστικών Αρχών, καθώς και πλήθος κόσμου.

ΠΗΓΗ: iKypros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου