Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ναι στο χρήμα, όχι στα μετρητά

Σε μια ακόμη πρωτιά φαίνεται να οδεύει η Σουηδία αφού ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποίησε τα χαρτονομίσματα το 1661 και μάλλον θα είναι και η πρώτη που θα αποφασίσει να απαλλαγεί από αυτά. Οι υπερασπιστές της ιδέας για έναν κόσμο χωρίς μετρητά κατακτούν συνεχώς έδαφος στο αίτημα τους με κυριότερο σύμμαχο την τεχνολογία. Η κοινωνία της Σουηδίας κάνει μεγάλη χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών, με αποτέλεσμα την μείωση των συναλλαγών με μετρητά.


Στις περισσότερες πόλεις της Σουηδίας, τα δημόσια λεωφορεία δεν δέχονται μετρητά. Τα εισιτήρια αγοράζονται με ένα μήνυμα από κινητό τηλέφωνο. Ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων δέχονται μόνο κάρτες και μερικά υποκαταστήματα τραπεζών έχουν σταματήσει εντελώς τη διαχείριση μετρητών.

Η μείωση της χρήσης των μετρητών είναι αισθητή ακόμα και στις εκκλησίες, όπως σε αυτή του Karlshamn, στη νότια Σουηδία, όπου έχει πρόσφατα εγκατασταθεί ένα τερματικό καρτών για να καταστεί ευκολότερο για τους πιστούς να προσφέρουν, ηλεκτρονικά, τον οβολό τους!

Οι συναλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% των οικονομικών συναλλαγών της Σουηδίας, σε σύγκριση με το μέσο όρο του 9 τοις εκατό στην ευρωζώνη και 7 τοις εκατό στις ΗΠΑ.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών της Σουηδίας παρατηρεί ότι η συρρίκνωση των οικονομικών συναλλαγών με μετρητά έχει τεράστιο αντίκτυπο στους δείκτες της εγκληματικότητας. Οι ληστείες τραπεζών στη Σουηδία μειώθηκαν από 110 το 2008 σε 16 το 2011, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 χρόνων.

Εκτός όμως από την αποφυγή εγκληματικών ενεργειών, η ψηφιακή οικονομία ωφελεί μακροπρόθεσμα και στον περιορισμό της παραοικονομίας. Το ψηφιακό ίχνος που παράγουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές καθιστά αδύνατο σε κάποιον να αποκρύψει την πηγή του χρήματος ή το λόγο της διακίνησής του.

Στην απέναντι πλευρά όμως παραμένει ο κίνδυνος των ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Εγκλήματος της Σουηδίας, ο αριθμός των περιπτώσεων ηλεκτρονικής απάτης αυξήθηκε σε σχεδόν 20.000 το 2011, από 3.304 το 2000. Βάζοντας όμως και το θέμα του ψηφιακού ίχνους στο μικροσκόπιο, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με την διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών. 

Οι περισσότεροι ειδικοί δεν αναμένουν τα μετρητά να εξαφανιστούν σύντομα, αλλά όλο και λιγότεροι καταναλωτές θα επιλέγουν τα μετρητά σαν τρόπο πληρωμής.


ΠΗΓΗ: Touristorama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου