Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Πιστοποιημένη Ελιά Χαλκιδικής και Αγροτική Ανάπτυξη στον Άγιο Μάμα

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 στις 7 το απόγευμα στο Εμπορικό Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Μάμα (ΕΠΟΚΑΜ) θα γίνει ημερίδα με θέμα «Πιστοποιημένη Επιτραπέζια Ελιά Χαλκιδικής & Αγροτική Ανάπτυξη». Η ημερίδα είναι η πρώτη ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση του Συνδέσμου Προώθησης Πιστοποιημένης Ελιάς Χαλκιδικής στα πλαίσια του Μέτρου 1.3.3 του ΠΑΑ 2007-2013.

Η πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων αποτελεί ένα από τα καλύτερα εργαλεία όσον αφορά τη δυνατότητα προώθησής τους τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό. 

Κύριος ομιλητής στην ημερίδα θα είναι ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο οποίος θα εξηγήσει τη δυναμική τέτοιων εργαλείων όσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη. 

Τα τελευταία χρόνια ο καταναλωτής έχει αυξήσει τις απαιτήσεις του όσον αφορά το τί μπαίνει στο τραπέζι του, ιδιαίτερα μετά από μία σειρά διατροφικών σκανδάλων κυρίως στη δεκαετία του 90. 

Ταυτόχρονα, η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου τροφίμων οδήγησε σε αύξηση της πολυπλοκότητας της αλυσίδας τροφίμων και σε σοβαρότερες επιπτώσεις από την εμφάνιση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων. 

Η ευρεία περιβαλλοντική ρύπανση και οι αστοχίες στον περιορισμό της επιμόλυνσης των τροφίμων από περιβαλλοντικούς ρυπαντές ή από συνήθειες πρακτικές παραγωγής και επεξεργασίας, ενίσχυσαν την ανησυχία των πολιτών για τη διακινδύνευση από την κατανάλωση τροφίμων. 

Η ανάγκη για επικοινωνία και πληροφόρηση για την προέλευση των τροφίμων και τις συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια τροφίμων για τον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων και τον έλεγχό τους έγινε πολύ πιο επιτακτική. 

Για αυτό το λόγο έχουν δημιουργηθεί συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων τα οποία εξασφαλίζουν τόσο τους καταναλωτές όσο και όλους τους «κρίκους» της αλυσίδας τροφίμων από πιθανόν λανθασμένες πρακτικές κατά την παραγωγή, μεταποίηση, διακίνηση και εμπορία των τροφίμων. 

Ένα από τα εργαλεία που παρέχονται στους παραγωγούς είναι το πρότυπο του ΟΠΕΓΕΠ AGRO 2. Ο Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. έχει εξειδικεύσει το Πρότυπο AGRO 2.2 για την ελιά (AGRO 2.2-3), το οποίο εφαρμόζει και ο Σύνδεσμος Προώθησης Πιστοποιημένης Ελιάς Χαλκιδικής. 

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 στις 7 το απόγευμα στο ΕΠΟΚΑΜ στον Άγιο Μάμα, τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την πιστοποιημένη επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής και για άλλα εργαλεία αγροτικής ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου