Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Το Ελληνικό Αγροτικό Δίκτυο για την Καινοτομία

Ο Νικήτας, ο Θανάσης, ο Παναγιώτης, ο Νικόλας, ο Σάκης, ο Δημήτρης, η Ευαγγελία, ο Αθανάσιος, η Δέσποινα και ο κυρ-Κώστας «έκλεψαν» τις σκέψεις μας στο Συνεδριακό Κέντρο Βελλίδης, την Πέμπτη, 12/9/2013, το απόγευμα, λίγο μετά τα πρωτοβρόχια, στην Θεσσαλονίκη, κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην ημερίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με θέμα «Νέα ΚΓΠ: Καινοτομία & Ανάπτυξη στην Ελληνική Γεωργία» σε συγχρηματοδότηση με το Ελληνικό Αγροτικό Δίκτυο. 

Στην κατάμεστη αίθουσα Αλέξανδρος του Βελλίδειου, με την παρουσία του Υπουργού ΑΑΤ καθ Α. Τσαυτάρη, του Γεν. Γραμματέα κ. Μ. Κορασίδη, του Ειδ. Γραμματέα κ. Δ. Ιατρίδη, του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καθ Σ. Χαρουτουνιάν και πλήθους ερευνητών, καθηγητών, εκπροσώπων φορέων και αγροτών, με συντονιστή τον προϊστάμενο του ΕΑΔ κ. Πέτρο Μούχα, παρουσιάσθηκαν εν συντομία πετυχημένες καινοτομικές πρακτικές από τον αγροτικό τομέα, σε δύο κύκλους.

Στον πρώτο κύκλο έγινε προσέγγιση της νέας Κοινής Γεωργικής πολιτικής-CAP από τον καθ Α. Τσαυτάρη, επισημαίνοντας ότι η νέα ΚΓΠ 2014-2020 δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην εφαρμοσμένη έρευνα και στην καινοτομία στον αγροτικό τομέα, ενώ το πρόγραμμα HORIZON 2020 (για την έρευνα στην ΕΕ) τετραπλασιάζει τα διαθέσιμα κονδύλια για την έρευνα στον αγροτικό τομέα την επόμενη επταετία σε σύγκριση με τα υλοποιηθέντα την προηγούμενη επταετία. Η γεωργία καλείται να διπλασιάσει την παραγωγή διαθέσιμων τροφίμων σε 20-30 χρόνια και να την τριπλασιάσει, σε σχέση με σήμερα, μέσα σε 30-40 χρόνια, για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων του πλανήτη μας. 

Η καινοτομία μπαίνει στον αγροτικό τομέα κατά 50% με τον σπόρο και το πολλαπλασιαστικό υλικό όπως το κάνει πετυχημένα στην Ελλάδα η Agris ΑΕ μας είπε ο κ. Θεοχάρης Χριστοδουλίδης.



Η Γεωργία Ακριβείας είναι η καινοτομία αξιοποίησης με τον καλύτερο τρόπο των διαθέσιμων πόρων αειφορικά είπε ο Δρ Αθανάσιος Γκέρτσης (ΠΕΡΩΤΗΣ), προσθέτοντας ανά μέτρο ακριβώς ότι απαιτεί το κάθε τετραγωνικό εδάφους για να αποδώσει καλύτερα 

Η ποιότητα θέλει υποστήριξη και αυτό το επιτυγχάνουμε καλύτερα με τα νέα εργαλεία που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ) είπε ο Δρ Παναγιώτης Μαδέσης. Δεν αρκεί να παράγουμε ποιοτικά. Δεν αρκεί να οργανώσουμε πιστοποιήσεις ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ, αλλά πλέον μπορούμε με γονιδιωματικές τεχνικές να είμαστε σε θέση να το αποδεικνύουμε και να αποτρέπουμε νοθείες. 

Στον δεύτερο κύκλο σημαντικές ήταν οι παρουσιάσεις πετυχημένων καινοτομικών πρακτικών που αποδίδουν οικονομικά, όπως της Ένωσης Βόλου-ΕΒΟΛ, της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών-ΠΕΣ, του ΑΣΟΠ ΔΡΑΜΑΣ (ρόδια), του Νικόλαου Καλαμποκά (Λάδι Πλωμαρίου) του Αμπελουργικού Οίκου Καζάκη (Αμπελόφυλλα της Μαριάννας), του αναψυκτικού τσαγιού TU-VU-NU, της καινοτόμου προώθησης αρωματικών Dafnis & Chloe, της επιτυχίας του φημισμένου σκόρδου Βύσσας, του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραδοσιακών Προϊόντων Αγ. Αντωνίου και της μικροχρηματοδότησης των αγροτών μέσω της πρότασης του θεσμού «Αστο-αγρότης» όπως έκανε ο κ. Κ. Ζαχαράκης. 

Η πρώτη αυτή πολύ σημαντική προσέγγιση έδωσε την ευκαιρία για συζητήσεις δικτύωσης και clustering στον επακοληθήσαντα μπουφέ, φέρνοντας στην σκέψη, όσων είχαν την ευκαιρία να ζήσουν βιωματικά, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (6-8/9/2013, Πρέβεζα). Εκεί οι πρωταγωνιστές των πετυχημένων πρακτικών έδωσαν τα πραγματικά στοιχεία της αγροτικής τους εκμετάλλευσης με κύκλο εργασιών, διαθέσιμα μέσα (ανθρωποέτη, χωράφια, μηχανήματα κλπ), κατά προσέγγιση επενδυμένο κεφάλαιο και αντικείμενο και όγκο παραγωγής, o κ. Α. Καλλιατζίδης (www.emloc.gr) παρουσίασε τις πολιτικές υποδοχής και ελκυστικότητας στην ύπαιθρο που πρέπει να αναπτύξει η κάθε τοπική αυτοδιοίκηση, όπως πετυχημένα εφαρμόζεται πιλοτικά σε αρκετές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Π. Ξανθόπουλος έδειξε την ουσιαστική καινοτομία max grow (www.salinitysolution.com) που καθιστά τα υφάλμυρα νερά αποδοτικότατα για αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η καινοτομία DNA-υδροπονική παραγωγή ζωοτροφής (www.dnasmart.gr), που καθιστά αρκετά αυτάρκη από ζωοτροφές τον κτηνοτρόφο και ο κ. Β. Βασιλειάδης παρουσίασε την Εφαρμογή Διαχείρισης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων ifarma (www.ifarma.agrostis.gr) που χρειάζεται ο σημερινός αγρότης, είτε στα Σχέδια Βελτίωσης ή αλλού. 

Περιμένουμε πλέον το Συνέδριο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου» (15/10/2013, Ναύπλιο, www.farmsup.eu) και το εξ ίσου σημαντικό IMIC 2013-Τουρισμός & Γαστρονομία (17-18/10/2013, Σαντορίνη, http://imic2013.conferences.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου