Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Οι πόλεις της ευτυχίας

Μετρήθηκε η ευτυχία και σας παρουσιάζουμε τα πέντε καλύτερα μέρη ανά τον κόσμο για... ευτυχισμένη ζωή!

Η έκθεση World Happiness Report κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη της περασμένης χρονιάς, ύστερα από μελέτη και μετρήσεις σε 150 χώρες, λαμβάνοντας υπόψη έξι βασικούς παράγοντες: το κατακεφαλήν ΑΕΠ, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, την ύπαρξη κάποιου για να βασίζεστε, την ελευθερία για επιλογές ζωής, την έλλειψη της διαφθοράς και τη γενναιοδωρία. Όπως θα περίμενε κανείς, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι κερδίζουν περισσότερα στη διάρκεια της ζωής τους, είναι πιο παραγωγικοί και είναι καλύτεροι πολίτες. Θέλετε να μάθετε πού ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι; Ιδού οι 5 πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, όλες στη βόρεια Ευρώπη και μάλιστα οι 3 στη Σκανδιναβία!

Aarhus, Δανία
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Γιουτλάνδης, ηπειρωτικής περιοχής της χώρας, 150 χλμ. δυτικά της Κοπεγχάγης. Ευλογημένη με μεγάλο φυσικό λιμάνι, η πόλη Aarhus έχει το μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της χώρας και μια βιομηχανική προκυμαία, αλλά και μια μαρίνα αναψυχής κοντά στο κέντρο της πόλης, όπου οι κάτοικοι απολαμβάνουν θαλάσσιο σκι! Κάθε χρόνο, χιλιάδες φοιτητές καταφθάνουν στα πανεπιστήμια της πόλης για σπουδές, κρατώντας την παλαιότερη μεγάλη πόλη της Σκανδιναβίας τη νεότερη δημογραφικά. Πλήθος φεστιβάλ, μουσείων και θεατρικών παραστάσεων κρατούν τον τόπο πολιτιστικά ενεργό και αποτελούν πόλο έλξης για τους νέους, που περνούν αρκετό χρόνο στον πεζόδρομο της Vedestedet με τα μαγαζιά, τα καφέ και τα εστιατόρια. Οι πιο καλλιτεχνικές φύσεις προτιμούν τη μοντέρνα Troborg στα βόρεια του κέντρου.

Όσλο, Νορβηγία
Ανάμεσα σε δάση και βουνά, το ήσυχο Όσλο της Νορβηγίας αποτελεί άλλη μία επιλογή ευτυχισμένης ζωής. Φύση, πολιτιστικά δρώμενα, ένα ανακαινισμένο Ekeberg Park, ένα κέντρο γεμάτο εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα και η εντυπωσιακή Όπερα του Όσλο αποτελούν λόγο όχι μόνο για ταξίδι αλλά και για... μετακόμιση! Με μια ισχυρή οικονομία που βασίζεται στη βιομηχανία πετρελαίου, το Όσλο κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των πιο ακριβών πόλεων στον κόσμο.

Γενεύη, Ελβετία
Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της μεγάλης λίμνης της Γενεύης, κοντά στα γαλλικά σύνορα και αποτελεί παγκόσμιο οικονομικό κέντρο με δεκάδες γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και τους μισούς κατοίκους να είναι βεβαίως ξένοι υπήκοοι. Ο ποταμός Ρήνος διασχίζει την πόλη, ενώ οι όχθες της λίμνης δίνουν στους κατοίκους την ευκαιρία για κολύμπι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Παλιά Πόλη κλέβει τις εντυπώσεις και αποτελεί ένα από τα ακριβότερα μέρη να ζήσει κανείς, ενώ νότια της πόλης, στο Carouge συναντά κανείς μια ακμάζουσα πολιτιστική σκηνή και εξαιρετικά εστιατόρια. Αν και λέγεται ότι οι τιμές στο real estate της Γενεύης έχουν μειωθεί, η πόλη εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές για να μείνει κάποιος.

Ουτρέχτη, Ολλανδία
Απέχει 40 χλμ. από το Άμστερνταμ και είναι μια πόλη ολοζώντανη, γεμάτη φοιτητές, καλλιτέχνες και μουσικούς. Καφετέριες και εστιατόρια με ωραία ατμόσφαιρα, φεστιβάλ, αγορά λουλουδιών και εντυπωσιακά αξιοθέατα αποτελούν λόγο για να ζήσετε σε μια πόλη που συνδυάζει τις ανέσεις των σύγχρονων απαιτήσεων με τους χαλαρούς ρυθμούς. Η πόλη διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα δημόσιας μεταφοράς και ένα νεαρό μορφωμένο λαό.

Μάλμε, Σουηδία
Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας. Η Παλιά Πόλη γοητεύει, ενώ τα αναπτυξιακά έργα και η αειφορία έχουν προσελκύσει εταιρίες τεχνολογίας, αρχιτέκτονες, φοιτητές και μετανάστες από όλο τον κόσμο. Κοντά στη θάλασσα και την ύπαιθρο, εύκολα "εξερευνήσιμη" με το ποδήλατο, η πόλη Μάλμε αποτελεί μια τέλεια πρόταση διαμονής. Πολύ κοντά στην Κοπεγχάγη (με την οποία συνδέεται με τη γέφυρα Oresund) και με πανέμορφα οικήματα, η σουηδική αυτή πόλη ψηφίστηκε από τους κατοίκους της ως τόπος για ευτυχισμένη ζωή.

Για λίγο δεν μπήκε στην πεντάδα των "χαρούμενων" χωρών και ο Καναδάς, που φιγουράρει πάντοτε σε αντίστοιχες έρευνες. 

ΠΗΓΗ: Touristorama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου